pysventil.blogg.se

En mammablogg om allt mellan himmel och helvete

Konsten att vara (en "bra") mamma

Publicerad 2014-02-27 23:04:27 i Allmänt,

Du ska vara snäll, men absolut inte för snäll. Då blir dina barn små minimonster som själviskt tränger sig före i kön till gungorna och kastar baklera på andra barn på öppna förskolan. Var heller inte för strict. Då är du en tyrann som kväver all fantasi och all kreativitet och dina barn slutar som kuvade skuggor av sitt forna jag.

Gör egen barnmat men tänk inte tanken att klutta ner geggamoset i små puttenuttiga burkar med egengjorda etiketter. Du är väl inte en sån där prettomamma? Undvik heller inte barnmatsburkarna för de är berikade med en massa nyttiga grejer. Du tänker väl dessutom på att a kan innehålla spår av b och c har kallats tillbaka från alla affärer eftersom de innehöll små mängder av d?

Gör inte för mycket men gör heller inte för lite. Tänk för allt i världen inte på att göra lagom då är du inte tillräckligt engagerad och lagom har vi fått nog av i Mellanmjölkssverige.

Gör karriär!!! Du är inte bara mamma, du är en egen individ med egna drömmar och ambitioner. Tänk bara på att inte låta avkomman vara på dagis, förlåt förskolan för länge. Då blir du en sån där karriärgalning som skaffar barn enbart för att lämna bort dem. Hämta dem inte heller för tidigt eftersom barn behöver lära och utvecklas i samspel med andra.

Ägna inte all tid åt dina barn. Då blir du till slut en patetisk figur utan egna mål och visioner. Dock bör du absolut inte lämna bort dem för att få lite egentid. Din själviska jäkel, hur tänkte du nu??? Dina barn är väl prio ett i hela världen utom när du ska göra karriär och vakta på att inte vara med dem för mycket. Du måste ju klippa navelsträngen någon gång och inte kväva dem i modersfamnen utan låta dem göra sina egna misstag och lära av dem.

Dra med dem på aktiviteter. Babyyoga? Öppna förskolan? Museum? Lekland? Badhus? Sagostunder? Babyrytmik? Barn behöver stimulans för att utvecklas och om du inte ger dem rätt förutsättningar NU kommer de att vara efter redan om några veckor. Djungelns lag gäller och bara de starkaste överlever. När du är i full fart med dina aktiviteter glöm då inte bort att låta dem ta det lugnt och varva ner i hemmets trygga vrå. Ha kvalitetstid, ensamtid, familjetid och egentid. Ja, eller hur var det nu med den där egentiden?

Fyll barnens rum med rättvisemärkta möbler, ekologiska kläder och nya, skinande pedagogiska leksaker. Köp dock inte allt nytt för då finns det en massa äckliga kemikalier i kläderna och dolda gifter i leksakerna. Dessutom är vårt konsumtionssamhälle inte bra för miljön. Affektionsvärdet i dina egna gamla leksaker är ju heller inget att förglömma. Du vill ju ge guldklimpen det bästa av allt men passa dig noga så att hen inte blir en bortskämd snorunge som alltid tränger sig först i ledet till mellanmålet. Har du dessutom tänkt på att du allt som oftast har någon form av skog eller park i närheten? Pinnar och kottar är faktiskt gratis och dög det åt våra föräldrar på stenåldern duger de lika bra åt våra barn i teknikens århundrade.

Visst är det klart som korvspad? Glasklart? Helt ofattbart att vissa inte hajar hur enkelt det är att vara mamma nu för tiden. Har du fortfarande inte förstått? Läs texten igen, jag menar vad finns det egentligen att inte förstå?

Eller så gör du som jag och skiter du i allt ovanstående. Kör ditt eget race. Gå på känsla och på vad som känns bäst för dig, ditt barn och din familj. Är det till exempel kul med babyrytmik? Uppskattar avkomman att sitta i ring med fjorton andra dreglande knottar och lyssna till Imse Vimse Spindel för förtioelfte gången? Fine, kör järnet men få inte dåligt samvete om du istället gör något helt annat. Det sin lilla tid innan jag fattade men sen slog det mig som en blixt från klar himmel. Det behöver faktiskt inte vara mer komplicerat än så.

Kommentarer

Postat av: Rosita

Publicerad 2014-02-28 06:53:03

👍
Helt rätt.

Postat av: Annelie

Publicerad 2014-03-01 16:40:39

Såååå underbart sant. Jag måste tipsa några kompisar om detta inlägg. Så otroligt skönt när du sätter ord på precis hur det känns. Kram🌺

Svar: Roligt att du tycker om det!
pysventil.blogg.se

Postat av: Johanna

Publicerad 2014-03-01 22:09:04

Är en av Annelies kompisar som blev hitlurad 😃 vill bara säga spot on! Oavsett vad man gör så tycker inte alla andra att man gör rätt, lika bra att göra det som känns bäst i sitt eget hjärta!

Svar: Vad kul att du gillar det!
pysventil.blogg.se

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela